Pmtveenendaal | PMT
16650
page-template-default,page,page-id-16650,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

PMT

Balans

‘Het evenwicht verliezen, de balans kwijtraken’, we hebben er allemaal wel een beeld bij. Al denken we dan vaak voornamelijk aan letterlijk, fysiek het evenwicht verliezen. Eenmalig of voor korte duur, als we ons bijvoorbeeld op een wankele ondergrond begeven, of bij herhaling en soms langdurig, als we bijvoorbeeld te kampen hebben met een stoornis, of lichamelijke beperking. Naast deze fysieke disbalans kunnen we ook te maken hebben met een psychische disbalans.

 

Beweging

De oorzaak voor deze disbalans is niet altijd eenvoudig vast te stellen. Het kan een gevolg zijn van lichamelijke klachten door een ongeval, ziekte of stoornis; een fysieke disbalans die leidt tot een psychische disbalans. Deze disbalans komt vervolgens tot uiting in jouw (dis)functioneren. Er is sprake van bepaalde ge-, of misdragingen waaraan jij of jouw omgeving merkt dat je vastloopt. Je kunt je onbegrepen voelen, soms weet je niet hoe het verder moet … Daarnaast kunnen deze psychische klachten voortkomen uit nare ervaringen uit het verleden, een ontwikkelde angststoornis, depressiviteit, verminderde zelfverzekerdheid ten opzichte van je omgeving, opgekropte emoties of een onverwerkt trauma. Ook kan het zijn dat je zelf geen idee hebt wat de oorzaak kan zijn, of weet je het niet goed onder woorden te brengen; je ervaart alleen in meer of mindere mate de gevolgen. Maar, in alle gevallen van psychische disbalans is het belangrijk om ‘in beweging’ te komen. Letterlijk en figuurlijk. Figuurlijk in beweging door het ondernemen van actie: maak het bespreekbaar, zoek hulp. Letterlijk in beweging komen door naar een psychomotorisch therapeut (PMT-er) te gaan.

 

Behandelmethode

Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelmethode die gericht is op beweging en (de daaraan gerelateerde) lichaamservaringen. De therapeut richt zich op de problematiek zoals die naar voren komt in bewegingsgedrag, lichaamstaal, lichamelijke inspanningen, lichaamshouding, lichaamssensaties en lichaamsbeleving. Deze aspecten zijn aandachtspunten bij het stellen van een diagnose en aangrijpingspunten voor de behandeling. Ook als de oorzaak nog onduidelijk is, kan een analyse van uw bewegingsgedrag veel relevante informatie opleveren. Een van de sleutelwoorden bij de behandeling is: gedragsverandering. Verandering van gedrag is nodig voor acceptatie of verhelpen van en/of omgang met het probleem. 

 

Concreet: doen!

Met de PMT-er werk je in een veilige omgeving aan de aan jouw klachten gerelateerde doelstellingen. Vanuit die veilige omgeving wordt toegewerkt naar gedragsverandering in de ‘probleemomgeving’. Bij PMT ben je meer bezig met doen, dan met praten. Psychomotorische therapie met als doel: herstel van balans en daardoor een verbeterde kwaliteít van leven.    

Kortom: kom in beweging, leg ons het probleem voor en laten we samen kijken of wij met PMT iets voor u kunnen betekenen. Als dit niet het geval is zullen wij ons best doen om u door te verwijzen naar meer adequate hulpverlening.